Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία


εγκυμοσύνη και στοματική υγεία

Τι συμβαίνει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στη στοματική κοιλότητα της εγκύου ;

Η εγκυμοσύνη είναι μια θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν διάφορες μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών των γυναικών . Συγκεκριμένα οι μεταβολές της προγεστερόνης έχουν σαν αποτέλεσμα το 75% σχεδόν των γυναικών να εμφανίζει  « ουλίτιδα κύησης ».

Η ουλίτιδα κύησης χαρακτηρίζεται από :

  • Εντονη ερυθρότητα των ούλων ,
  • Οίδημα ,
  • Υπερπλασία ,
  • Αυξημένη αιμορραγία και κακοσμία του στόματος ,

Εκδηλώνεται μετά τον δεύτερο μήνα και είναι εντονότερη κατά τον όγδοο μήνα της κύησης . Τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα στα πάνω πρόσθια δόντια με την φλεγμονή να υποχωρεί σταδιακά μετά τον τοκετό . 

Πως αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα κύησης ;

  • Απαιτείται σχολαστική υγιεινή των δοντιών σας , βουρτσίζοντας συστηματικά μετά από κάθε γεύμα ή τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Μην παραλείπετε τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων με μεσοδόντιο νήμα.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών , γιατί βοηθούν στο σχηματισμό πλάκας και εμφάνιση τερηδόνας.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο , βιταμίνη Β12 και βιταμίνη C.
  • Φροντίστε με μεγαλύτερη συνέπεια την υγιεινή της στοματικής σας κοιλότητας και επισκεφτείτε τακτικότερα τον οδοντίατρο σας. 

Σχετίζεται η περιοδοντίτιδα με γέννηση πρόωρων και ελλιποβαρών  νεογνών ;

Υπάρχουν μελέτες σε μεγάλο αριθμό ατόμων που σχετίζουν την πρόωρη γέννηση νεογνών σε γυναίκες με περιοδοντίτιδα . Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική θεραπεία και η αποδρομή της φλεγμονής μειώνουν τον κίνδυνο γέννησης πρόωρων νεογνών.

Μπορώ να επισκεφτώ τον οδοντίατρο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ;

Πριν την εγκυμοσύνη

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν από πιθανή εγκυμοσύνη, εφόσον αυτό είναι δυνατόν. Θα εξετάσει τη γενικότερη κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας και θα προβεί στις απαραίτητες οδοντιατρικές πράξεις.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο θεωρείται επιβεβλημένος και καλό είναι να γίνεται κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι οδοντιατρικές πράξεις που δεν είναι απαραίτητες μπορούν να αναβληθούν για μετά τον τοκετό.  Αν εμφανιστεί ανάγκη για αντιμετώπιση κάποιου επείγοντος περιστατικού τότε θα πρέπει να γίνει κάποια οδοντιατρική θεραπεία ανεξάρτητα από το τρίμηνο της κύησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώστε τον Οδοντίατρό σας για την εγκυμοσύνη, αν αυτή δεν είναι φανερή, και για τυχόν επιπλοκές ή φάρμακα που χρησιμοποιείται (ακόμα και για τις απλές βιταμίνες).