Πόσο νερό σπαταλάμε όταν πλένουμε τα δόντια μας ;


water wasting when brushing

«Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους. Το χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, το χρειαζόμαστε για να παράγουμε την τροφή μας, για τις μεταφορές, την άρδευση και τη βιομηχανία. Το χρειαζόμαστε για τα ζώα και τα φυτά, για να αλλάζουν οι εποχές και τα χρώματα. Ωστόσο, παρά τη σημασία των αποθεμάτων του νερού για τη ζωή και την ύπαρξή μας, δείχνουμε μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού για τα αποθέματα νερού. Τα σπαταλούμε, τα λεηλατούμε, τα μολύνουμε, ξεχνώντας πόσο απαραίτητα είναι για την επιβίωσή μας».  (Από την ανακήρυξη του 2003, σαν παγκόσμιου έτους για τα Νερά, από τον Ο.Η.Ε.)

Το νερό είναι η πιο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της γης καθώς καλύπτει το 70%  , αλλά  μόνο  ένα 2,5 % είναι το  ποσοστό του ‘γλυκού’ νερού.   Είναι απαραίτητο σε όλες  τις   μορφές  ζωής  στον  πλανήτη  μας  και το ανθρώπινο σώμα συγκεκριμένα  αποτελείται από 55-78% από νερό .  Συμπεραίνουμε  ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι  ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους καθώς έλλειψη νερού για 2-3 μέρες δεν είναι συμβατό με την ζωή  .

Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο αλλά 1.000.000.000 συνάνθρωποι  μας  δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε αυτό . Κάποιοι αναλυτές  εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 περισσότερο από το ήμισυ του  παγκόσμιου  πληθυσμού  θα είναι  αντιμέτωπο  με  προβλήματα  πρόσβασης  σε ασφαλές  πόσιμο  νερό .

Κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας και  αφήνουμε την βρύση ανοιχτή 10 λίτρα νερό πηγαίνουν χαμένα . Αν 1.000.000 Έλληνες αφήνουν μια φορά την μέρα  την βρύση ανοιχτή για το βούρτσισμα τον δοντιών  τους  τότε με απλούς υπολογισμού 10.000 κυβικά μέτρα θα  πηγαίνουν χαμένα  την ώρα που κάποιοι  συνάνθρωποι  μας  αναγκάζονται  να περπατήσουν 4-5 ώρες παραπάνω για να πάνε στο σπίτι τους λίγο πόσιμο νερό.

Τώρα πλέον ξέρεις πόσο νερό ξοδεύεται   αφήνοντας  την βρύση ανοιχτή ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου. Αν ακόμη δεν έχεις πειστεί στο παρακάτω βίντεο θα δεις πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν όσο εσύ σπαταλάς το νερό .