Συχνές Ερωτήσεις

Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα , την πίεση ή ακόμα και αυτόματα οφείλεται συνήθως στην μικροβιακή φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα ) . Θεραπεία αποτελεί η στοματική υγιεινή με εκμάθηση σωστής χρήσης της οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιου νήματος καθώς και η αφαίρεση της πέτρας και διόρθωση κακότεχνων εργασιών από τον οδοντίατρο .

Περιοδοντολογία

Ουλίτιδα είναι η μικροβιακή συνήθως φλεγμονή των ούλων (μαλακών ιστών) . Είναι μια πλήρως αναστρέψιμη κατάσταση με την κατάλληλη θεραπεία.

Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας , δηλαδή η επέκταση της φλεγμονής στο οστό . Έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια οστού, την υποχώρηση των ούλων και την δημιουργία θυλάκων. Τα δόντια χάνουν την στήριξη τους και η υποχώρηση των ούλων δημιουργεί αισθητικά προβλήματα καθώς και ευαισθησίες . Χρειάζεται περιοδοντική θεραπεία για διατήρηση της υγείας του στόματος και παύση της περαιτέρω απώλειας  στήριξης των δοντιών.

Περιοδοντολογία

Μια από τις πιθανές αιτίες μπορεί να είναι η αθεράπευτη περιοδοντίτιδα η οποία έχει μειώσει την στήριξη των δοντιών

Περιοδοντολογία

Μικροβιακή πλάκα ονομάζεται η οργανωμένη μάζα μικροοργανισμών που συσσωρεύεται σε επιφάνειες δοντιών και προσθετικών αποκαταστάσεων στο στόμα .

Περιοδοντολογία

Ιδιαίτερη συσσώρευση παρατηρείται σε επιφάνειες που ευνοούν τη μηχανική συγκράτηση όπως τα μεσοδόντια διαστήματα , οι παρυφές των ούλων και οι περιοδοντικοί θύλακοι .

Περιοδοντολογία

Κάθε ασθενής θα πρέπει μια φορά το εξάμηνο να επισκέπτεται τον οδοντίατρο για περιοδικό έλεγχο . Συνήθως αυτός είναι και ο χρόνος που απαιτείται για την αφαίρεση των σκληρών εναποθέσεων στα δόντια (πέτρα) .

Περιοδοντολογία

Σε πολλά παιδάκια στην αλλαγή των κάτω προσθίων νεογιλών δοντιών παρατηρείται το φαινόμενο να ανατέλλει το μόνιμο πιο γλωσσικά και ανησυχεί τους γονείς. Η εξαγωγή του νεογιλού από τον οδοντίατρο συνήθως αρκεί για να επαναφέρει το  δόντι στην σωστή θέση.

Παιδοδοντία

Στην ηλικία των 2-3 ετών με την ολοκήρωση της νεογιλής οδοντοφυίας θα πρέπει το παιδί να έχει επισκεφτεί τον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος σε αυτήν την ηλικία θα είναι σε θέση να προβλέψει προβλήματα στο μέλλον . Επίσης με μια επίσκεψη σε αυτή την ηλικία που δεν υπάρχει πόνος απο το παιδί δημιουργείται μια σχέσης εμπιστοσύνης αναμεσα στο παιδί και τον οδοντίατρο.

Παιδοδοντία

Η αλλαγή των δοντιών ξεκινά περίπου στα 6 και ολοκληρώνεται στα 12 . Τα κορίτσια συνήθως προηγούνται χρονικά στην αλλαγή. Τα όρια αυτά δεν είναι απόλυτα , υπάρχει μια διακύμανση έως 1 έτος .  Παρόλο αυτά σε περίπτωση καθυστέρησης θα πρέπει να υπάρξει ένας οδοντιατρικός έλεγχος γιατί αρκετές φορές λείπει το μόνιμο δόντι , οπότε όσο πιο νωρίς αποφασιστεί η θεραπεία τόσο πιο εύκολη είναι

Παιδοδοντία

Αν το νεογιλό δόντι βγήκε μόνο του θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατείλει το μόνιμο. Αν κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί τότε θα πρέπει να διατηρήσουμε τον χώρο από τα διπλανά με μία ειδική συσκευή.

Αν το δόντι ήταν νεογιλό και βγήκε μετά από ατύχημα (π.χ. πτώση ) τότε δεν πρέπει να επανατοποθετηθεί στο στόμα. Χρειάζεται όμως η εξέταση του ενδεχομένου διατήρησης χώρου.

Αν το δόντι ήταν μόνιμο και βγήκε μετά από ατύχημα (π.χ. πτώση ) τότε μπορούμε να το βάλουμε σε ένα κυπελάκι με ορό ή γάλα και να πάμε άμεσα στον οδοντίατρο για θεραπεία.

Παιδοδοντία

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ‘εξάρτημα’ που τοποθετείται χειρουργικά μέσα στο οστό της γνάθου με σκοπό να αντικαταστήσει ένα η περισσότερα δόντια που έχουν χαθεί.

Εμφυτεύματα

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία όπως την αναισθησία για ένα σφράγισμα. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία και πολλές φορές πιο γρήγορη από το χρόνο που χρειαζόμαστε για ένα σφράγισμα.

Εμφυτεύματα

Τα σύγχρονα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη αποτελούνται από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι ένα απόλυτα βιοσυμβατό υλικό και προάγει την οστεοενσωμάτωση.

Εμφυτεύματα

Είναι η απευθείας δομική και λειτουργική σύνδεση μεταξύ της επιφάνειας του εμφυτεύματος και του περιβάλλοντος οστού .

Εμφυτεύματα
  • Αποφυγή τροχίσματος παρακείμενων δοντιών σε περιπτώσεις αντικατάστασης μεμονωμένου δοντιού .
  • Δυνατότητα κατασκευής ακίνητης εργασίας όταν δεν έχουμε πισω δοντια.
  • Δυνατότητα κατασκευής ακίνητης εργασίας όταν δεν έχουμε καθόλου δόντια με τοποθέτηση 4-6 εμφυτευμάτων έτσι ώστε να βελτιωθεί η αισθητική και η λειτουργικότητα. Ή μπορεί να γίνει πιο σταθερή μια ολική οδοντοστοιχία (μασέλα ) με την τοποθέτηση 2 εμφυτευμάτων και να συνδεθεί μαζί τους.
Εμφυτεύματα

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πληρούν τις αυστηρότερες κοινοτικές οδηγίες οπότε με την επίβλεψη οδοντιάτρου είναι απόλυτα ασφαλής.

Λεύκανση

Η αλλαγή του τόνου των δοντιών εξαρτάται άμεσα απο την κατάλωση τροφών που περιέχουν χρωστικές , αν μειώσουμε και τις συνθήκες που προκαλούν χρωστικές το αποτέλεσμα αυξάνει σε διάρκεια. Αν μετά από καιρό θέλουμε να δώσουμε πάλι ένα πιο λευκό τόνο στα δόντια τότε δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πάλι όλη την διαδικασία άλλα μόνο ένα μικρό μέρος της.

Λεύκανση

Ουσίες όπως ο καπνός , ο καφές , το κόκκινο κρασί , το τσάι ή οι φράουλες κ.λ.π.

Λεύκανση

Θα πρέπει να αποφευχθούν οι ουσίες που προκαλούν χρωστικές για 2-3 εβδομάδες.

Λεύκανση

Μια ευαισθησία είναι πιθανό να προκληθεί για κάποιες μέρες η οποία όμως υποχωρεί πλήρως . Αν προκληθεί θα πρέπει να ενημερωθεί ο οδοντίατρος για να δώσει οδηγίες.

Λεύκανση

Η λευκαντική οδοντόκρεμα δεν μπορεί να προσφέρει το θεαματικό αποτέλεσμα της λεύκανσης , μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί εάν θέλουμε να διατηρήσουμε για πιο μακρύ διάστημα την λεύκανση.

Λεύκανση

Χρειάζεται όταν το δόντι έχει καταστραφεί τόσο πολύ ώστε τα μικρόβια να έχουν επηρεάσει μη αντιστρεπτά το νεύρο του δοντιού .

Ενδοδοντία

Είναι μια ανώδυνη διαδικασία καθώς πραγματοποιείται με χρήση αναισθησίας. Αντί αυτού συνήθως απαλύνει τον πόνο καθώς ο ασθενής προσέρχεται με έντονο , αυτόματο και σφυγμώδη πόνο.

Ενδοδοντία

Για την περάτωση μιας ενδοδοντικής θεραπείας απαιτούνται 2 ραντεβού με μία βδομάδα διαφορά.

Παρόλο αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί στην ίδια συνεδρία.

Ενδοδοντία

Με τις σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού των ριζών τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 100%. Χρειάζεται όμως επανέλεγχος ένα εξάμηνο και ένα χρόνο μετά την θεραπεία για να βεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Ενδοδοντία

Τα δόντια που χρειάζονται ενδοδοντική θεραπεία συνήθως είναι αρκετά κατεστραμμένα επιπρόσθετα αφαιρούμε και ένα μέρος υγιούς οδοντικής ουσίας για να έχουμε πρόσβαση στις ρίζες οπότε είναι αρκετά πιο ευαίσθητα στις μασητικές δυνάμεις. Συστήνεται τα δόντια αυτά να καλύπτονται με στεφάνες (θήκες) για την καλύτερη πρόγνωση τους.

Ενδοδοντία

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται στις διάφορες τροφές που τρώμε οπότε είναι παροδική ή να οφείλεται από κακή στοματική υγιεινή , τερηδόνες , περιοδοντίτιδα ή ακόμη από κάποια συστηματικά νοσήματα. Χρειάζεται μια προσεκτική οδοντιατρική εξέταση για να βρούμε το αίτιο για να την εξαλείψουμε .  

Περιοδοντολογία

Πρόκειται για υποχώρηση των ούλων και αποκάλυψη των ριζών του δοντιού . Μπορεί να οφείλεται σε περιοδοντίτιδα , συχνός όμως λόγος είναι και η υποχώρηση λόγω λάθος τεχνικής βουρτσίσματος η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. 

Περιοδοντολογία