Περιοδοντολογία

περιοδοντίτιδα , ουλίτιδα  , περιοδοντολογία

 

Περιοδοντολογία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα και το οστό. Τα συχνότερα προβλήματα  είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων.

Αν παρουσιάζεται κάτι απο τα παρακάτω τότε ειναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα περιοδοντίτιδας :

  • Αιμορραγία ούλων
  • πρήξιμο και έντονη ερυθρότητα στα ούλα
  • κινητικότητα δοντιών,
  • δόντια που μακραίνουν,
  • μετακινούνται ή αραιώνουν,
  • κακοσμία στόματος,
  • ούλα που «υποχωρούν

Μελέτες δείχνουν συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με καρδιαγγειακές ασθένειες. Επίσης μπορεί να απορρυθμίσει νοσολογικές οντότητες όπως ο διαβήτης ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ειδικά με τον διαβήτη φαίνεται να υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση , δηλαδή ο διαβήτης μπορει να επιβαρύνει μια περιοδοντική καταστροφή και αντίθετα μια περιοδοντική νόσος μπορεί να απορρυθμίσει τον έλεγχο σακχάρου . 

Συχνές Ερωτήσεις

Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα , την πίεση ή ακόμα και αυτόματα οφείλεται συνήθως στην μικροβιακή φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα ) . Θεραπεία αποτελεί η στοματική υγιεινή με εκμάθηση σωστής χρήσης της οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιου νήματος καθώς και η αφαίρεση της πέτρας και διόρθωση κακότεχνων εργασιών από τον οδοντίατρο .

Ουλίτιδα είναι η μικροβιακή συνήθως φλεγμονή των ούλων (μαλακών ιστών) . Είναι μια πλήρως αναστρέψιμη κατάσταση με την κατάλληλη θεραπεία.

Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας , δηλαδή η επέκταση της φλεγμονής στο οστό . Έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια οστού, την υποχώρηση των ούλων και την δημιουργία θυλάκων. Τα δόντια χάνουν την στήριξη τους και η υποχώρηση των ούλων δημιουργεί αισθητικά προβλήματα καθώς και ευαισθησίες . Χρειάζεται περιοδοντική θεραπεία για διατήρηση της υγείας του στόματος και παύση της περαιτέρω απώλειας  στήριξης των δοντιών.

Μια από τις πιθανές αιτίες μπορεί να είναι η αθεράπευτη περιοδοντίτιδα η οποία έχει μειώσει την στήριξη των δοντιών

Μικροβιακή πλάκα ονομάζεται η οργανωμένη μάζα μικροοργανισμών που συσσωρεύεται σε επιφάνειες δοντιών και προσθετικών αποκαταστάσεων στο στόμα .

Ιδιαίτερη συσσώρευση παρατηρείται σε επιφάνειες που ευνοούν τη μηχανική συγκράτηση όπως τα μεσοδόντια διαστήματα , οι παρυφές των ούλων και οι περιοδοντικοί θύλακοι .

Κάθε ασθενής θα πρέπει μια φορά το εξάμηνο να επισκέπτεται τον οδοντίατρο για περιοδικό έλεγχο . Συνήθως αυτός είναι και ο χρόνος που απαιτείται για την αφαίρεση των σκληρών εναποθέσεων στα δόντια (πέτρα) .

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται στις διάφορες τροφές που τρώμε οπότε είναι παροδική ή να οφείλεται από κακή στοματική υγιεινή , τερηδόνες , περιοδοντίτιδα ή ακόμη από κάποια συστηματικά νοσήματα. Χρειάζεται μια προσεκτική οδοντιατρική εξέταση για να βρούμε το αίτιο για να την εξαλείψουμε .  

Πρόκειται για υποχώρηση των ούλων και αποκάλυψη των ριζών του δοντιού . Μπορεί να οφείλεται σε περιοδοντίτιδα , συχνός όμως λόγος είναι και η υποχώρηση λόγω λάθος τεχνικής βουρτσίσματος η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.