Ενδοδοντία

απονεύρωση , ενδοδοντία

 

 

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) συνήθως καθίσταται αναγκαία λόγω ευρείας καταστροφής του δοντιού λόγω τερηδόνας ή κατάγματος που επηρεάζει τον πολφο . Η σωστή θεραπεία θα συμβάλει στον περιορισμό των μικροβίων στις ρίζες του δοντιού και η άρτια εκτέλεση της είναι απαιτούμενο για προσθετική αποκατάσταση . Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των μαλακών ιστών απο τις ρίζες του δοντιού , την διεύρυνση των ριζών με ειδικά μικροεργαλεία για πλύσεις με απολυμαντικά διαλύματα και την έμφραξη των ριζών με κατάλληλα εμφρακτικά υλικά. 

Συχνές Ερωτήσεις

Χρειάζεται όταν το δόντι έχει καταστραφεί τόσο πολύ ώστε τα μικρόβια να έχουν επηρεάσει μη αντιστρεπτά το νεύρο του δοντιού .

Είναι μια ανώδυνη διαδικασία καθώς πραγματοποιείται με χρήση αναισθησίας. Αντί αυτού συνήθως απαλύνει τον πόνο καθώς ο ασθενής προσέρχεται με έντονο , αυτόματο και σφυγμώδη πόνο.

Για την περάτωση μιας ενδοδοντικής θεραπείας απαιτούνται 2 ραντεβού με μία βδομάδα διαφορά.

Παρόλο αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί στην ίδια συνεδρία.

Με τις σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού των ριζών τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 100%. Χρειάζεται όμως επανέλεγχος ένα εξάμηνο και ένα χρόνο μετά την θεραπεία για να βεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Τα δόντια που χρειάζονται ενδοδοντική θεραπεία συνήθως είναι αρκετά κατεστραμμένα επιπρόσθετα αφαιρούμε και ένα μέρος υγιούς οδοντικής ουσίας για να έχουμε πρόσβαση στις ρίζες οπότε είναι αρκετά πιο ευαίσθητα στις μασητικές δυνάμεις. Συστήνεται τα δόντια αυτά να καλύπτονται με στεφάνες (θήκες) για την καλύτερη πρόγνωση τους.